30% Taniej Darmowa dostawa Szybka wysyłka
Zamów lub zapytaj:
tel. +48 71 750 60 06

kontakt@stukpuk.pl

Więcej widoków

Zestaw do wędzenia ryb - wędzarnia balkonowa z termometrem + mieszanka ziół do ryb + zrębki do wędzenia BROWIN 330003

Kod produktu (SKU): 23512

Oceń ten produkt jako pierwszy

Normalna cena: 171,83 zł

Special Price 109,00 zł

Dostępność: Dostępne

1 i
Uniwersalna, kompaktowa i wygoda wędzarnia do domowego użytku wraz z akcesoriami do wędzenia ryb. Wędzarnia wykonana ze stali nierdzewnej, zasilana paliwem żelowym lub denaturatem na 2 palniki. Dod...
Opis
Szczegóły

Uniwersalna, kompaktowa i wygoda wędzarnia do domowego użytku wraz z akcesoriami do wędzenia ryb. Wędzarnia wykonana ze stali nierdzewnej, zasilana paliwem żelowym lub denaturatem na 2 palniki.
Dodatkowo do zestawu dołączone są: mieszanka ziół do ryb "Pasja Ciotki Zofii" oraz zrębki wędzarnicze pozwalające uzyskać soczyste i pełne aromatu ryby.
Wędzarnia może być także wykorzystana do wędzenia mięs, kurczaka, warzyw itd.

Instrukcja obsługi
Mała wędzarnia z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs. Zasilana naftą na dwa palniki. Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia.

Wyposażenie:
1. brytfanna
2. dolny i górny ruszt
3. tacka tłuszczowa
4.metalowa osłona
5. pokrywa z wbudowanym Termometrem (0 -100)
6. dwa palniki
7. metalowe uchwyty

Rozmiar wędzarni :
1. wysokość 21cm
2. głębokość 27,5 cm
3. długość 42,5 cm
4. ruszt 2mm
5. grubość stali 0,6mm metalowa osłona 0,75mm
6. waga 3,10kg
7. pojemność np. na 4 pstrągi

Proces wędzenia
1. Wcześniej zapeklowaną potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.
2. Rozłożyć równomiernie zrębki wędzarnicze ( 30 - 50g ) w brytfannie – grubość nie powinna przekraczać 0,5cm (1).
3. Na zrębkach wędzarniczych umieścić tackę tłuszczową - (3)
4. Umieścić paliwo w palnikach (6), a następnie rozpalić je. Przykryć wędzarnię pokrywą z termometrem i odczekać ok. 3 min aż się nagrzeje do temp ok 80C
5. Położyć produkt przeznaczony do wędzenia na ruszcie (2) tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt ze ściankami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarnia.
6. Uwaga: podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w wędzarni – co ułatwi nam wbudowany termometr w pokrywie
7. Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.
8. W zależności od upodobań oraz rodzaju wędzenia należy wystudzone mięso sparzyć

Czym i jak można wędzić?
1. Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądź bardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza) 780104, 780...

Rodzaje wędzenia jakie umożliwia wędzarnia stołowa:
- Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub
kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany
produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki. Podczas wędzenia mięs należy
użyć termometru do mięsa Biowin symbol 100600 w celu uzyskania optymalnej temperatury
mięsa
- Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów
rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt
pozostaje delikatny.
Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni.

Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min

Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min.

Przepis na Szynkę piwną
- 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- ok 1 l wody
- 70 g miodu
- 0,3 l piwa porter
- 80 g soli
- saletra potasowa 5 g
- mieszanka przypraw BIOWIN19 g (symbol BIOWIN: 310003)
Przygotowanie
Mieszankę ziołową, saletrę potasową, sól, wodę i piwo gotujemy ok 10 min..
Tak przygotowanym roztworem nastrzykujemy szynkę - ok. 30 nakłuć nastrzykiwarką (symbol BIOWIN : 311101). Pozostałą zalewę podgrzewamy i mieszamy z miodem aż do rozpuszczenia, następnie schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia, zalewamy solanką i peklujemy przez 2 tygodnie, obracając mięso co 2 dni. Po wyjęciu i osuszeniu przez 24 godziny, obwiązujemy nićmi ( symbol BIOWIN: 310201) bądź umieszczamy w siatce wędliniarskiej (symbol BIOWIN: 310103). Wędzimy dymem o temperaturze 30°C-70°C

Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
EAN5908277704162
Index dostawcy330003
Nazwa katalogowaZestaw do wędzenia ryb - wędzarnia balkonowa z termometrem + mieszanka ziół do ryb + zrębki do wędzenia BROWIN 330003
MarkaBrowin
Recenzje
Napisz własną recenzję

Oceniasz: Zestaw do wędzenia ryb - wędzarnia balkonowa z termometrem + mieszanka ziół do ryb + zrębki do wędzenia BROWIN 330003

Jak oceniasz ten produkt? *
 
Jakość
Film

Zakładka jest nieaktywna dla danego produktu.

Załączniki

Zakładka jest nieaktywna dla danego produktu.

  • Nowości