Podpuszczki, zioła, kultury bakteryjne

Podpuszczki, zioła, kultury bakteryjne - niezbędne produkty do wyrobu domowego sera.

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

  1. 24163
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 14,76 zł

    Special Price 8,97 zł

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Podpuszczki, zioła i kultury bakteryjne – czyli wszystko, czego potrzebujesz do domowego wyrobu serów

Produkcja sera to kilkuetapowy proces. Zależnie od składników, jakie dodasz, i procesu, jaki wybierzesz, otrzymasz inny rodzaj produktu. W ofercie sklepu StukPuk.pl znajdziesz podpuszczki, specjalne kultury bakterii, zioła nadające smak oraz inne niezbędne produkty do wyrobu serów dojrzewających.

Sery podpuszczkowe dzielimy na miękkie, czyli krótko dojrzewające, np. sery pleśniowe lub pomazankowe (bryndza czy ser koryciński), oraz sery twarde, takie jak gouda czy oscypek. Niezależnie od tego, jaki ser wykonujesz, musisz zastosować do jego produkcji podpuszczkę serową, czyli enzym trawienny pozyskiwany z błony śluzowej żołądka cielaków, który występuje również u innych młodych ssaków, np. owcy i kozy. Jest on odpowiedzialny za koagulację mleka, która prowadzi do wytworzenia się skrzepu i powstawia serwatki. Dzięki temu procesowi jest oddzielany nadmiar wody i powstaje stały produkt.

Podpuszczka mikrobiologiczna do serów dojrzewających

Obecnie metodami laboratoryjnymi w wyniku fermentacji grzyba Rhizomucor miehei uzyskuje się enzym trawienny podobny do podpuszczki, jednak nie jest on pochodzenia zwierzęcego, co sprawia, że może być wykorzystywany do produkcji wegańskich serów. Jest on stosowany głównie do wyrobu serów podpuszczkowych świeżych lub krótko dojrzewających. Podpuszczka mikrobiologiczna jest dostępna w asortymencie sklepu StukPuk.pl.

Bakterie mlekowe

To specjalnie dobrane kultury bakterii, które wpływają na zakwaszenie mleka, regulując proces jego dojrzewania, zanim jeszcze zostanie dodana do niego podpuszczka. Szczepy są aktywne przez cały okres dojrzewania sera i to one nadają charakterystyczny smak czy aromat danemu gatunkowi sera. W ofercie sklepu Stukpuk.pl znajdują się chociażby kultury bakteryjne do sera typu gouda, które mogą być również wykorzystywane do produkcji sera cheddar.

Dodaj smaku mieszanką ziołową

Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego sera, koniecznie dodaj jedną z mieszanek ziołowych, które znajdziesz w asortymencie sklepu StukPuk.pl. Różne kompozycje smakowe, np. paprykowa, pomidorowa czy szczypiorkowa, będą doskonale pasować do produkcji różnych serów, zarówno miękkich, takich jak ser koryciński (swojski), jak i długo dojrzewających, takich jak gouda czy cheddar. Podkreślą one aromat i zapach Twoich wyrobów.

Lepsza produkcja serów z chlorkiem wapnia

By podnieść jakość produkcji domowych serów, warto zastosować dostępny w sklepie StukPuk.pl chlorek wapnia. Wapń występujący w mleku jest niezbędny do powstania skrzepu w wyniku działania podpuszczki. Zdarza się jednak, że może być go za mało. Rozwiązaniem jest dodanie chlorku wapnia, który zwiększa właściwości serowarskie mleka oraz poprawia konsystencje sera.

Wykorzystaj produkty dostępne w naszym asortymencie i ciesz się z wyrobu pysznego sera domowej roboty!

 

  • Najczęściej oglądane
  • Nowości