Beczki i worki

Beczki i worki, czyli wszelkiego rodzaju sprzęt do kiszenia kapusty, ogórków i innych warzyw. Znajdzie się tu także sporo akcesorii takich jak uszczelki, pokrywki tip.

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

  1. 18629
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 6,69 zł

    Special Price 4,05 zł

  2. 23884
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 22,08 zł

    Special Price 13,25 zł

  3. 23886
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 2,47 zł

    Special Price 1,49 zł

  4. -41% Worki do kiszonek Biowin 361658  65x100cm 3szt.
    22235
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 9,47 zł

    Special Price 5,68 zł

  5. 23429
    Dostępne
    Mało i

    Normalna cena: 62,37 zł

    Special Price 41,97 zł

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

Beczki i worki na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta jest jednym z najbogatszych źródeł doskonale przyswajalnej witaminy C, B12 i E oraz naturalnych przeciwutleniaczy. To prawdziwa prozdrowotna bomba o właściwościach antyoksydacyjnych i spowalniających starzenie. Najlepszą kiszoną kapustę przygotujesz samodzielnie w domu, a do tego celu wykorzystasz beczki i worki z oferty StukPuk.pl!

Domowa kiszona kapusta – jak ją przygotować?

Kiszenie kapusty rozpoczynamy od przygotowania składników. Niezbędna będzie oczywiście cała główka białej kapusty, którą należy przez kilka dni przetrzymać w chłodnym i zacienionym miejscu, by całkowicie zbielała. Następnie szatkujemy ją i mieszamy z dodatkami. Najbardziej popularna kiszona kapusta to ta z marchewką i kminkiem. Poszatkowaną i wymieszaną kapustę wkładamy do plastikowej beczki na kiszonki, w której będzie fermentować przez najbliższe kilka do kilkunastu dni. Pamiętaj, by beczkę napełnić kapustą jedynie do 60% jej pojemności – wydzielające się podczas kiszenia soki oraz gazy wypełnią resztę przestrzeni. Kapustę w beczce posypujemy obficie solą i mocno ubijamy drewnianym tłuczkiem. Następnie zamykamy za pomocą wieczka, lecz niezbyt szczelnie, by nadmiar gazów mógł swobodnie uchodzić na zewnątrz. Po około 10-12 dniach tak przygotowana kiszona kapusta w beczce powinna być gotowa do spożycia.

Przygotowanie beczki do kiszenia kapusty

Aby kiszona kapusta miała kwaskowaty, ale przyjemny smak i zachowała swoje właściwości odżywcze, konieczne jest odpowiednie przygotowanie beczki do kiszenia przed rozpoczęciem całego procesu. Beczkę na kiszonki przed pierwszy użyciem dokładnie myjemy i przepłukujemy ciepłą wodą. Plastikowe beczki można także umyć po każdym kiszeniu płynem do mycia naczyń. W ten sposób pozbędziesz się z nich zapachu oraz ewentualnych resztek kapusty i będziesz mógł je ponownie wykorzystać.

Do czego przydają się worki do kiszenia kapusty?

Plastikowe worki do kiszenia kapusty to akcesoria przydatne podczas przygotowywania kapusty w domu. Są doskonale szczelne i chronią fermentującą mieszankę warzyw przed czynnikami zewnętrznymi. Worek umieszczony wewnątrz plastikowej beczki na kiszonki w znacznym stopniu zwiększa jej szczelność oraz przedłuża żywotność. Beczka nie ma bowiem bezpośredniej styczności z kapustą, zatem nie brudzi się i nie przesiąka jej zapachem.

Akcesoria do kiszenia kapusty w asortymencie StukPuk.pl

W internetowym markecie StukPuk zaopatrzysz się we wszystkie akcesoria, jakie będą Ci niezbędne podczas kiszenia kapusty w domu. Możesz wybierać spośród plastikowych beczek na kapustę w wielu rozmiarach. Są one wyposażone w poręczne pokrywy, które zapewniają doskonałą szczelność na czas transportu lub przechowywania kiszonki. Sprawdź także bogatą ofertę worków na kapustę, drewnianych tłuczków oraz szczypców do kapusty.

  • Najczęściej oglądane
  • Nowości