Zaprawa murarska – czy wiesz, jak ją zrobić?

Dobra zaprawa murarska doskonale spaja ze sobą elementy konstrukcyjne ściany, wpływając na jej wytrzymałość oraz zdolności utrzymania ciepła. Zastanawiasz się, jak połączyć ze sobą wodę oraz spoiwo, aby powstała wzorcowa zaprawa do murowania? Sprawdź nasz poradnik i muruj jak profesjonalista!

Z tego artykułu dowiesz się:

Jaka jest rola zaprawy murarskiej

Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając zaprawę do murowania

Czego potrzebujesz do przygotowania zaprawy murarskiej

Jaki jest przepis na zaprawę do murowania

Zaprawa murarska – dlaczego jest taka ważna?

Materiał budowlany wykorzystuje się przy wznoszeniu ścian, tynkowaniu i mniejszych pracach remontowych. Mieszanina wody, piasku, cementu oraz wapna dobrze wiąże poszczególne elementy muru i wpływa na stateczność przegród budowlanych. Zaprawę do murowania możesz nakładać grubymi warstwami (od 6 do 15 mm) – możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub wykonać ją samodzielnie.

Przy zaprawie murarskiej cienkowarstwowej (grubość od 1 do 3 mm) lepiej posiłkować się gotowymi produktami, ponieważ w domowych warunkach nie będziesz w stanie odtworzyć jej składu. Nakładana za pomocą pistoletu szybko spaja ze sobą elementy, by po upływie doby uzyskać pełną wytrzymałość. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapraw murarskich cienkowarstwowych, zerknij tutaj.

Jaką zaprawę do murowania wybrać?

Jaką zaprawę murarską wybrać do wznoszenia ścian budynku, a jaką zastosować przy murowaniu kominów lub słupków ogrodzeniowych? Aby rozwiązać ten dylemat, zwróć uwagę na skład materiału budowlanego oraz jego odporność na ściskanie. Zaprawę cementową stosuje się w miejscach narażonych na wilgoć. Zaprawę wapienną użyjesz do tynków wewnętrznych, a elastyczną zaprawę cementowo-wapienną wykorzystasz przy wznoszeniu ścian. To jednak nie wszystkie rodzaje zapraw murarskich – więcej informacji znajdziesz w tym artykule.

Zaprawa murarska – murowanie ściany
Zaprawa murarska – murowanie ściany

Ważnym parametrem jest odporność na ściskanie, którą określają klasy (marki) oraz liczby. Im wyższa klasa zaprawy, tym lepiej nadaje się do wznoszenia ścian nośnych, fundamentów czy wykonania podłoży pod posadzki (zaprawy M10, M15). Przy budowie ścian działowych czy wykonywania obrzutek dla tynków wewnętrznych lub zewnętrznych sprawdzą się zaprawy o niższych klasach: M1 lub M2.

Uwaga

Odporność zaprawy na ściskanie musi odpowiadać wartości przewidzianej przez konstruktora projektu budowlanego.

Zaprawa do murowania – materiały i narzędzia

Przed wyrabianiem zaprawy murarskiej, przygotuj:

  • cement portlandzki,
  • piasek (granulacja 0-2 mm),
  • wapno hydratyzowane,
  • wodę (wodociągowa),
  • odpowiednio dużą kastrę budowlaną (przy niedużej ilości mieszanki) lub betoniarkę,
  • taczkę do transportowania składników,
  • łopatę do mieszania,
  • wiadro na wodę.

Zaprawa murarska – proporcje

Uniwersalny przepis na zaprawę do murowania nie istnieje – wszystko zależy od jej przeznaczenia. Należy jednak zwrócić uwagę na ilość poszczególnych składników. Dlaczego jest to takie ważne? Niewłaściwie dobrane proporcje zaprawy murarskiej mogą skutkować obniżeniem jej wytrzymałości lub – wręcz przeciwnie – wzrostem, co spowoduje spękania na murze.

Aby wykonać zaprawę cementowo-wapienną, użyj:

  • klasa zaprawy M2,5 – 25 kg cementu, 287 kg piasku, ok. 24-28 litrów wody i 12 kg wapna hydratyzowanego. Uzyskasz ok. 160 l gotowej zaprawy murarskiej,
  • klasa zaprawy M5 – 25 kg cementu, 213 kg piasku, ok. 24-28 litrów wody i 11 kg wapna hydratyzowanego. Uzyskasz ok. 125 l gotowej zaprawy murarskiej,
  • klasa zaprawy M10 – 25 kg cementu, 125 kg piasku, ok. 20-24 litry wody i 11 kg wapna hydratyzowanego. Uzyskasz ok. 80 l gotowej zaprawy murarskiej.

Aby wykonać zaprawę cementową, użyj:

  • klasa zaprawy M5 – 25 kg cementu, 176 kg piasku, ok. 24-28 litrów wody. Uzyskasz ok. 100 l gotowej zaprawy murarskiej,
  • klasa zaprawy M10 – 25 kg cementu, 143 kg piasku, ok. 20-24 litry wody. Uzyskasz ok. 85 l gotowej zaprawy murarskiej,
  • klasa zaprawy M15 – 25 kg cementu, 107 kg piasku, ok. 16-19 litrów wody. Uzyskasz ok. 65 l gotowej zaprawy murarskiej.

Jak łączyć ze sobą poszczególne składniki?

Kastra – na samym początku wsyp do pojemnika piasek i uformuj z niego kopiec. Następnie zrób otwór i wsyp do niego cement. Po wymieszaniu składników połącz je z wapnem i wlej wodę. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i plastyczna.

Wyrabianie zaprawy murarskiej
Wyrabianie zaprawy murarskiej

Betoniarka – pamiętaj, aby najpierw wlać do betoniarki ¾ wody i połączyć ją z cementem. Do jednolitej masy dosyp wapno oraz piasek, uzupełniając je resztą wody. Jeśli masa jest sucha, możesz dolać do niej wody. Kiedy mieszanka jest jednolita, wyłącz betoniarkę, odczekaj chwilę i ponownie uruchom urządzenie, tak aby masa jeszcze raz się wymieszała. Gotowe!

Porada eksperta

Przed rozpoczęciem prac zwróć uwagę na czas urabialności zaprawy murarskiej, czyli okres od momentu przygotowania do zastosowania zaprawy. Taką informację znajdziesz na opakowaniu. Jeśli zauważysz, że masa zaczęła już wiązać w betoniarce lub kastrze, nie korzystaj z niej!

Pamiętaj, aby trzymać się wszystkich kroków i stale kontrolować stan zaprawy, a mieszanka spełni swoje zadanie, zapewniając trwałość wznoszonych konstrukcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *