Sposób na domową kiszoną kapustę

Kiszonki są bardzo zdrowe i mają dobry wpływ na nasz żołądek i proces trawienny. Kiszenie żywności to tez jeden z najlepszych sposobów na konserwację przed zepsuciem. Kiszenie kapusty jest jednym z przepisów na proste domowe kiszonki. Przygotowanie jest bardzo proste, a później kiszonki robią się właściwie same! Poznaj zbawienne właściwości kiszonek i szybkie sposoby do zrobienia ich samemu.

Kiszenie czy kwaszenie to jeden z wielu sposobów na konserwację żywności, które opiera się na działaniu fermentacji mlekowej. Jest to jeden z najstarszych sposobów znanych ludzkości, aby przedłużyć czas przydatności do spożycia różnych produktów. Dodatkowo kiszone produkty są bardzo zdrowe, a przy tym tanie i proste w przygotowaniu. Dla wszystkich nieprzekonanych dobrymi właściwościami kiszonek przedstawiamy kilka argumentów, dlaczego warto jeść je codziennie.

1. Witaminy

Podczas kiszenia warzywa zyskują więcej witamin i minerałów niż miały przed kiszeniem. Dostarczają one witaminy z grupy B, ale także A, C, E i K. Witamina K jest spotykana tylko w kiszonych produktach, dlatego warto włączyć kiszonki do codziennej diety, aby nie narazić się na jej niedobory. Jeżeli zaś chodzi o witaminę K, to np. jej źródłem są wyłącznie produkty fermentowane. Dodatkowo zawarte witaminy zwiększają przyswajalność innych składników np. żelaza, które poprawia pracę układu nerwowego. Naukowcy udowodnili także wpływ kiszonek na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.

2. Odporność i zdrowe trawienie

Probiotyki zawarte w produktach kiszonych korzystnie wpływają na nasze jelita, poprzez zasiedlanie ich tzw. ‚dobrymi bakteriami’. To pomaga zwalczać pasożyty, bakterie i grzyby, jest to szczególnie ważne podczas kuracji antybiotykami, kiedy nasz organizm jest osłabiony. Niezbędne przed w trakcie i po kuracjach antybiotykowych. Najnowsze badania wskazują, że nasze jelita mają duży wpływ na naszą odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo kiszonki zwiększają produkcję enzymów trawiennych, co pomaga w wydzielaniu kwasów żołądkowych, których potrzebujemy do sprawnego trawienia pokarmu.

3. Tanie i proste w przygotowaniu

Kapustę kiszoną czy ogórki znajdziemy w każdym sklepie, czy warzywniaku, ich ogólna dostępność i niska cena sprawiają, że mogą być codziennym uzupełnieniem diety. Jeżeli mamy chęć to łatwo możemy przygotować je samemu w domu, jest to proste i szybkie. Kiszonki nie należą do produktów wysoko przetworzonych, bo zostały wykonane w sposób naturalny. Jednym słowem produkty kiszone to jeden z naszych polskich superfoods, czyli żywność bardzo bogata w składniki odżywcze. Jeżeli chcesz schudnąć to kiszonki to bardzo dobry wybór, ze względu na niską kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika, który daje poczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Jak zrobić kiszonki w domu?

Do zrobienia domowych kiszonek będziemy potrzebować: odpowiedniego naczynia, może być to beczka, ceramiczny garnek do kiszenia kapusty, sterylne plastikowe wiaderko lub worek czy słoik. Wybór naczynia jest uwarunkowany ilością, którą chcemy przygotować oraz tym czy mamy gdzie trzymać kapustę podczas fermentacji. Poza naczyniem będziemy potrzebować oczywiście kapustę białą lub czerwoną, sól, marchew i kminek. Dodatkowo przydatna może być też krajalnica do kapusty, aby szybciej uporać się z szatkowaniem.

Przygotowanie i przepis na kapustę kiszoną

Przed rozpoczęciem kiszenia białą kapustę najlepiej przetrzymać kilka dni w ciemnym miejsc, aby całkowicie się odbarwiała i była biała. Główkę oczyszczamy z brzydkich liści i dokładnie myjemy, odkładamy na bok kilka ładnych całych liści. Resztę szatkujemy lub kroimy razem z głąbami, potem dodajemy marchewkę i kminek. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do naszego naczynia do kiszenia, warstwy przesypujemy solą i ubijamy mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Ważne, żeby naczynie wypełnić tylko do mniej więcej 80% objętości, aby uniknąć rozlania soków, które powstały w podczas kiszenia. Całość nakrywamy całymi liśćmi i obciążamy pokrywę, ale nie zamykamy szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uchodzić. Po około 3 dniach fermentacji zdejmujemy odważniki z pokrywy i za pomocą łyżki drewnianej tworzymy otwory w kapuście w celu odprowadzenia gazów. Kiszenie trwa zazwyczaj około 10-12 dni, po tym czasie kapusta jest gotową do spożycia. Możemy przełożyć gotowa kapustę do mniejszych słoików i przenosimy w chłodne miejsce np. do lodówki czy piwniczki.

Produkty wymienione w artykule:

1. Szatkownica do kapusty plastikowa dwuostrzowa 36×16,5×1,5cm – żółta, marki BIOWIN 
https://www.stukpuk.pl/szatkownica-do-kapusty-plastikowa-dwuostrzowa-36×16-5×1-5cm-zolta-marki-biowin-szat1zo
2. Beczka kamionka Biowin 771102 z pokrywką – 1,4 L
https://www.stukpuk.pl/beczka-kamionka-biowin-771102-z-pokrywka-1-4-l
3. Worki do kiszonek Biowin 361130 80x120cm – 3 szt.
https://www.stukpuk.pl/worki-do-kiszonek-biowin-361130-80x120cm-3-szt
4. Beczka Kiszonka Biowin 360120 biała, uchwyty, 20 L
https://www.stukpuk.pl/beczka-kiszonka-biowin-360120-biala-uchwyty-20-l
5. Ubijak do kapusty drewniany duży 10x10x94 cm BIOWIN
https://www.stukpuk.pl/ubijak-do-kapusty-drewniany-duzy-10x10x94-cm-biowin-362010
6. Słój 500P ml – zgrzewka 6szt., kolorowa zakrętka Browin
https://www.stukpuk.pl/sloj-500p-ml-zgrzewka-6szt-kolorowa-zakretka-browin-132503

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *