Kociołek myśliwski – jakie potrawy w nim przygotujesz?

Co można ugotować w kociołku nad ogniskiem? Przedstawiamy kilka przepisów na dania z kociołka o różnym stopniu trudności w przygotowaniu. Masz ochotę na szybką zapiekankę, tradycyjny gulasz czy wegetariańskie leczo? Zaskocz znajomych pysznymi daniami z kociołka żeliwnego – smak przygotowanych nad ogniem potraw jest nie do podrobienia! 

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak przyrządzić w kociołku ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Jak w kociołku myśliwskim ugotować gulasz

Jak przyrządzić wegetariańskie leczo w kociołku myśliwskim

Kociołek żeliwny – przepis na pieczonkę z ziemniaków, kiełbasy i cebuli

Na początek coś prostego i swojskiego. Ziemniaki z kiełbaską i cebulką to niedroga potrawa, która nasyci Twoich gości. Pieczonką przygotowaną w 4,5-litrowym kociołku myśliwskim z żeliwa powinny spokojnie najeść się 4 osoby.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g swojskiej kiełbasy (lub innej; ważne, aby nie była zbyt tłusta),
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • 2 łyżki papryki ostrej lub ostrej paprykowej pasty (jeśli lubisz pikantne potrawy),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta majeranku,
  • 1,5 l wody,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (lub innego oleju odpornego na spalanie w wysokiej temperaturze).

Obrane ziemniaki pokrój w ósemki, cebulę w piórka, a kiełbasę w talarki. Na rozpalonym ognisku postaw kociołek węgierski, wlej do niego olej i odczekaj chwilę. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, zdejmij kociołek znad ognia i wsyp do niego słodką paprykę. Zamieszaj energicznie, aby jej nie przypalić – z oleju i przyprawy uzyskasz aromatyczną bazę pieczonki. Dodaj do niej cebulkę, zamieszaj, a następnie dołóż pokrojoną kiełbasę.

Dobra rada

Gotując w kociołku żeliwnym, utrzymuj pod nim dużą ilość żaru i małą ilość płomienia. Żar uzyskasz, dosypując węgiel drzewny w miarę wypalania jego kolejnych porcji. Przygotuj też suchy chrust – drobne patyczki pozwolą rozpalić stabilny ogień, który nie przypali Twoich dań z kociołka.

Postaw ponownie kociołek na ognisko, dolej pół szklanki wody i odczekaj ok. 15 minut, aż cebulka się udusi. Gdy cebula jest już miękka, czas na ziemniaki. Włóż je do naczynia i zalej wodą, aby nieco przykryła warzywa. Posól dla smaku. Dodaj dwa obrane ząbki czosnku i majeranek. Gotuj całość przez ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdyby woda wyparowała w trakcie gotowania, możesz ją uzupełnić. Docelowo jej nadmiar ma się ulotnić, a danie zgęstnieć. Gdy ziemniaki są miękkie, pieczonka z kociołka jest gotowa – dopraw ją pieprzem i/lub ostrą papryką. Nałóż danie na talerze gości i słuchaj komplementów na temat Twojej zapiekanki.

kociołek żeliwny
kociołek żeliwny

Kociołek – przepis na gulasz

Gulasz z kociołka myśliwskiego to narodowe danie kuchni węgierskiej, które tradycyjnie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Możesz je nieco zmodyfikować, dodając do gulaszu bataty. Tym przepisem rozgrzejesz znajomych w chłodne, jesienne wieczory.

Potrzebujesz:

  • 500 g karkówki,
  • 400 g boczku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 duże cebule,
  • 3 bataty,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • łyżka mielonej, czerwonej papryki,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren jałowca,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypty soli,
  • szczypty pieprzu lub ostrej papryki.

Boczek pokrój w plastry i ułóż na dnie kociołka węgierskiego. Umieść żeliwne naczynie nad paleniskiem i podsmaż boczek – mieszaj, aby tłuszcz pokrył ścianki kociołka. Karkówkę pokrój w kostkę i obtocz w mielonej, słodkiej papryce. Wrzuć ją do kociołka. Chwilę podsmaż, aby zamknąć pory mięsa. Dolej czerwonego wina i przykryj naczynie. Mięso powinno się dusić w kociołku kilkanaście minut.

W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę. Dodaj je do uduszonej karkówki, dosyp listków laurowych, ziela angielskiego, jałowca, soli, pieprzu i – jeśli lubisz – ostrej papryki. Duś przez chwilę składniki, a następnie dodaj pokrojone w talarki bataty. Teraz możesz odkryć kociołek nad ogniskiem i gotować danie bez przykrywki. Sos będzie odparowywał – gulasz możesz w razie potrzeby podlewać dodatkowymi porcjami wina. Pyszna, energetyczna potrawa gotowa!

Czy wiesz, że…

Istnieje wiele sposobów zabezpieczania mięsa w kociołku żeliwnym przed przypaleniem. Jednym z nich jest wyłożenie dna i ścianek naczynia liśćmi kapusty. Dzięki temu możesz przygotować w naczyniu np. aromatyczne żeberka.

kociołki
kociołki

Wegetariański przepis na kociołek – leczo

Lubisz potrawy bez mięsa? Do gustu przypadnie Ci wegetariańskie leczo.

Potrzebne składniki:

  • 2 kg różnokolorowej papryki,
  • 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów (ewentualnie całych pomidorów z puszki),
  • 1 ostra papryczka (może być więcej, jeśli lubisz pikantne),
  • pół główki czosnku,
  • 5 dużych cebul,
  • 7-8 łyżek oleju,
  • 2 łyżki mielonej papryki,
  • 1-2 l wody,
  • sól.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Ostrą papryczkę poszatkuj. Świeże pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, możesz je rozdrobnić. Cebulę pokrój w piórka, a obrany czosnek w cienkie plastry. W kociołku myśliwskim rozgrzej olej. Zeszklij na nim najpierw cebulę, a następnie dorzuć czosnek. Uważaj, bo czosnek lubi się szybko przypalać na rozgrzanym tłuszczu!

Dodaj pokrojoną paprykę i zamieszaj. Dolej wodę, aby zakryła warzywa. Całość gotuj przez ok. 10 min. Następnie dorzuć pomidory. Przypraw leczo słodką papryką i solą. Przykryj kociołek i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. O czasu do czasu zamieszaj – jeśli w naczyniu jest za mało wody, możesz ją uzupełniać. Leczo z żeliwnego kociołka doskonale smakuje z białym pieczywem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *