Jak zrobić wino w domu? Oto, co musisz wiedzieć!

Wino domowe może być pyszne i stanowić doskonałą alternatywę dla kupnego. Dodatkowo jego samodzielny wyrób będzie źródłem wielkiej satysfakcji i może stać się oryginalnym hobby. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wygląda domowy wyrób win, przeczytaj poniższy artykuł.

Z tego artykułu dowiesz się:

Jakie właściwości lecznicze ma wino

Jakich akcesoriów do domowego wyrobu wina potrzebujesz

Jakie są ogólne zasady wytwarzania wina

Dlaczego warto pić wino?

Umiarkowane picie czerwonego wina może wydłużyć życie nawet o 2 lata! Do takich wniosków doszli naukowcy badający sprawę od 40 lat. Czy wiedziałeś, że wino zawiera ważne witaminy, a także makro- i mikroelementy, takie jak żelazo i magnez? Dzięki polifenolom ma zdolności obniżające zły cholesterol. Najbardziej znaną właściwością wina jest oczywiście usprawnianie trawienia. Oprócz tego znane jest jego działanie antybakteryjne, antynowotworowe i wspomagające pracę nerek.

Odpowiednio wykonane wino domowe ma takie same właściwości jak to, które możesz kupić w sklepie. Pamiętaj, że aby rzeczywiście miało zdrowotne działanie, nie powinno się przekraczać dziennej dawki 1 lampki w przypadku kobiet lub 2 w przypadku mężczyzn.

Domowy wyrób win – czego potrzebujesz?

Oprócz tego, co najbardziej oczywiste, czyli owoców, musisz również skompletować odpowiednie akcesoria do wina, bez których jego domowe wykonanie byłoby niemożliwe. Oto niezbędne wyposażenie:

akcesoria winiarskie
akcesoria winiarskie
  • wężyki do odciągania domowego wina – użyjesz ich, gdy będziesz chciał przelać gotowy alkohol do mniejszych butelek;
  • drożdże do wyrobu domowego wina – to one umożliwią fermentowanie owoców, które zamienią się w wino;
  • urządzenia pomiarowe – są przydatne do sprawdzania poziomu zwartości cukru, alkoholu czy też temperatury nastawu i kwasowości;

Porada

Nie musisz od razu zaopatrzyć się w każde urządzenie z osobna. Najwygodniej będzie skorzystać z multimierza, który łączy w sobie funkcjonalność kilku akcesoriów.

  • filtry do moszczu, dzięki którym Twoje wino domowe będzie klarowne,
  • butelki na gotowe wino domowe, do których przelejesz swój trunek. Do przechowywania wina najlepsze są te z kolorowego szkła – np. zielonego lub brązowego;
  • korki lub zakrętki do butelek,
  • lejek – to kolejny przydatny element, który ułatwi Ci znacznie przelewanie domowego wina z balonu do butelek.

Wszystkie akcesoria winiarskie znajdziesz w kategorii wyrób trunków i nalewek. Doskonałym sposobem na rozpoczęcie przygody jest sięgnięcie po gotowy zestaw do wyrabiania domowego wina, np. taki.

zestaw winiarski do przygotowania domowego wina
zestaw winiarski do przygotowania domowego wina

Jak zrobić wino w domu w 4 krokach

Przed przystąpieniem do domowego wyrabiania wina musisz oczywiście wybrać owoce, z jakich ma ono powstać. Nie muszą to być jedynie winogrona. Wino domowe można równie dobrze zrobić z aronii czy malin. Dokładne przepisy na trunki z winogron białych i czerwonych znajdziesz tutaj. Korzystając z nich, masz pewność, że Twoje wino domowe będzie w smaku najbardziej zbliżone do kupnych.

Krok 1 – przygotowanie tzw. matki drożdżowej.

Co to jest matka drożdżowa?

Roztwór ten jest konieczny do tego, aby owoce poddały się procesowi fermentacji. Powstaje poprzez zmieszanie odpowiednio dobranych drożdży winiarskich z wodą w temperaturze 20ºC. Umieszcza się go w buteleczce 250 ml i zatyka watą oraz pozostawia na dobę w ciemnym miejscu. Matka drożdżowa musi być potem dokarmiona cukrem i odstawiona na parę dni. Dokładne instrukcje odnajdziesz na opakowaniu konkretnych drożdży winiarskich.

Krok 2 – przygotowanie owoców. Umyj je, jeśli tak każe przepis i pozbaw ogonków, pestek, liści i innych  pozostałości. Potem postaraj się je jak najlepiej zgnieść. Owoce pozostawia się, aby wypuściły sok, a czasami zalewa również wrzącą wodą i odstawia na kilka dni.

Krok 3 – mieszanie moszczu winnego z innymi składnikami. Do soku z owoców, umieszczonego już w balonie lub gąsiorze dodawaj  kolejno:

  • wcześniej przegotowaną wodę z cukrem w odpowiedniej temperaturze (powinna wynosić około 22ºC),
  • matkę drożdżową,
  • pożywkę – to składnik opcyjny.

Na koniec tego kroku należy wszystko intensywnie wymieszać.

domowe wino

Krok 4 – domowe wino zaczyna się tworzyć właśnie na tym etapie. Wypełniony balon pozostawia się w ciemnym miejscu na parę dni. Pamiętaj o zatkaniu go watą. W zależności od przepisu zaczyn musi potem fermentować od kilku do nawet kilkunasta tygodni w gąsiorze zatkanym korkiem z rurką fermentacyjną. Swoje wino domowe możesz w pewnym momencie przelać do mniejszej butli i dać mu kilka miesięcy na wyklarowanie się, a dopiero potem przelać do mniejszych butelek i zakorkować.

Pamiętaj!

Im starsze wino, tym lepsze. Swój wyrób możesz przechowywać później w ciemnym, chłodnym miejscu.

Już wiesz, jak zrobić wino w domu, ale dzięki naszemu bogatemu działowi hobby, możesz również dowiedzieć się, jak samodzielnie uwarzyć piwo. Pomoże Ci w tym film instruktażowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *