Jak wybrać kociołek myśliwski? | StukPuk BLOG

Jak wybrać kociołek myśliwski?

Oprócz grilla do przyrządzania potraw na świeżym powietrzu możesz wykorzystać także kociołek myśliwski. Za jego pomocą przygotujesz pyszne dania, które potem spożyjesz pod chmurką wraz z rodziną czy znajomymi. Jak wybrać odpowiedni kociołek myśliwski?

Z tego artykułu dowiesz się:

Czym charakteryzuje się kociołek na ognisko

Jak zbudowany jest kociołek

Na co należy zwrócić uwagę, wybierając kociołek myśliwski

Czym jest kociołek myśliwski i jak go używać?

Kociołkiem myśliwskim nazywa się duże naczynie do obróbki termicznej, przypominające –jak sama nazwa wskazuje – kocioł. Tego rodzaju garnek do przygotowywania dań jest wykorzystywany już od dawien dawna. Tradycyjny kociołek jest wykonywany z żeliwa – materiału idealnego do bezpośredniej styczności z ogniem i długo trzymającego ciepło.

Kociołek myśliwski – danie czy naczynie

Mianem tym określa się zarówno jednogarnkowe danie, które jest przygotowywane na ogniu, jak i naczynie, w którym może ono powstawać. Potrawa ma różne postaci i przyrządza się ją wedle własnych upodobań, zazwyczaj jednak mieszając warzywa korzeniowe z mięsem i kapustą. Kociołek nie musi być koniecznie ustawiany nad ogniskiem, czasami jest on również wykorzystywany w restauracjach, a potrawy w nim przygotowywane na zwykłym ogniu, w piecu lub na płycie, a nawet w… kominku.

Ideą kociołka jest bezwysiłkowy, zupełnie odmienny styl przyrządzania posiłków od tych wykonywanych na grillu. Potrawy powstają w naczyniu właściwie same, podczas gdy ułożonych na ruszcie mięs, ryb czy warzyw musisz pilnować. Inną zaletą jest niepowtarzalny smak dań, które jednocześnie się pieką, duszą i prażą.

Budowa kociołka myśliwskiego

Wydaje się być nieskomplikowana, jednak w działaniu tego naczynia niezwykle ważne są szczegóły. Kociołek powinien składać się z:

  • korpusu, który będzie mieścił w sobie potrawę,
  • nóżek, niezbędnych do postawienia kociołka nad paleniskiem,
  • pokrywy, która może być wyposażona w zawór bezpieczeństwa – to element, bez którego dania nie będą się odpowiednio prażyć,
  • gałki będącej częścią pokrywy bądź elementem przykręcanym na śrubę i dociskającym, stanowiącym wtedy jednocześnie…
  • uchwyt, za który można powiesić kociołek myśliwski nad ogniem,
  • strzemiączki – czyli specjalnych klamr-uchwytów, służących do dociśnięcia pokrywy.
Kociołek myśliwski
Kociołek myśliwski

Prawdziwy kociołek myśliwski powinien być wykonany z żeliwa, czyli stopu żelaza z węglem, w którym wartość tego drugiego oscyluje między 2 a 6%. Materiał ten wolno się nagrzewa, ale równie wolno oddaje ciepło, dlatego nadaje się do duszenia potraw, co uznawane jest za jedną z najzdrowszych form przygotowywania posiłków.

Jak wybrać kociołek myśliwski?

Wybierając kociołek, zastanów się przede wszystkim, jakiej pojemności powinien on być. Jeśli chcesz przygotowywać większe ilości dania, dla paru osób, sięgnij po model przynajmniej kilkulitrowy. Przyjmuje się, że kociołek na ognisko nakarmi tyle osób, na ile litrów jest określona jego pojemność.

Pamiętaj!

Im większa pojemność, tym cięższy staje się kociołek. Już nawet 4,5-litrowy model zdolny jest zaspokoić głód pięciu dorosłych osób. Taki kociołek myśliwski będzie ważył jedynie 8 kg, podczas gdy 8-litrowy może ważyć nawet 14 kg. Jeśli chcesz, aby naczynie było jak najbardziej mobilne, wybierz to, które jest lżejsze. Mniejszy kociołek żeliwny będzie się wtedy nadawał lepiej na kemping i wakacje.

Kociołek żeliwny najlepiej spełni swoje zadanie, jednak z uwagi na materiał wykonania, jego powierzchnia może powodować przywieranie. Aby temu zapobiec, niektórzy producenci emaliują dno i ścianki korpusu. Dzięki takiemu zabiegowi nie musisz izolować brzegów kociołka myśliwskiego kapustą, jak robi się to tradycyjnie. Wybierz więc taki kociołek żeliwny na ognisko, który jest pokryty nieprzywierającą powłoką.

Gotowanie w kociołku żeliwnym
Gotowanie w kociołku żeliwnym

Inną właściwością, na którą powinieneś zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniego kociołka żeliwnego, jest to, czy jego nóżki są odkręcane. Dzięki takiej opcji możesz postawić kociołek również w piecu lub na odpowiedniej płycie grzewczej.

Pokrywa kociołka myśliwskiego powinna być odpowiednio dociskana za pomocą właściwego mechanizmu – dzięki temu nie tylko masz pewność, że potrawa jest należycie przyrządzana, ale również zapobiegasz rozlewaniu się jej przy przenoszeniu naczynia.

Uwaga

Zanim przystąpisz do przyrządzania potrawy w kociołku, dowiedz się, jak przygotować go do pierwszej styczności z pożywieniem oraz, w jaki sposób należy potem go konserwować.

Swój kociołek myśliwski możesz wykorzystać w dobrze zaprojektowanym kąciku do grillowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *