5 prostych przepisów na pyszne dania z grilla

Promienie słoneczne na skórze, orzeźwiający wiatr we włosach i popołudnie w towarzystwie znajomych z pieczonymi potrawami w tle. Ty też nie możesz się doczekać sezonu grillowego? Sprawdź proste przepisy na grilla i upewnij się, że Twój wypoczynek będzie udany: smaczny i bezpieczny dla zdrowia.

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak przygotować popularną karkówkę na grilla

Jak wykorzystać mięso mielone podczas grillowania

W jaki sposób przygotować rybę z grilla, by była smaczna i zdrowa

Jaką potrawę zaproponować weganom i dzieciom

Co i w jaki sposób podać gościom na wege grillu

Soczysta karkówka z grilla – klasyka grillowania

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 szklanka oleju (200 ml)
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 1 łyżeczce ulubionych przypraw suszonych: tymianku, bazylii, oregano
  • 1-2 łyżek słodkiej papryki

Przygotowując mięso na grilla, zawsze zaczynaj od wybrania przypraw do marynaty. Wsyp je do miseczki i wymieszaj. Następnie pokrój karkówkę na równe plastry i rozbij tłuczkiem, aby były cienkie i pozwoliły na wytopienie się tłuszczu podczas grillowania. Mięso o odpowiedniej grubości dokładnie natrzyj przyprawami i posmaruj olejem. Po zrobieniu tego ze wszystkimi kawałkami albo pozostaw je w misce, albo zawiń każdy osobno w przezroczystą folię. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a jeśli możesz sobie na to pozwolić, nawet całą noc.

Karkówkę na grilla kładź dopiero po odpowiednim rozgrzaniu sprzętu. Piecz ją z obu stron, na każdej przez ok. 7 minut.

Czy wiesz, że…

Przygotowując mięso na grilla, warto wcześniej je zamarynować. Do marynaty jednak nie należy dodawać soli. To ona sprawia, że podczas pieczenia mięso puszcza wodę, a po ściągnięciu z grilla jest suche i twarde.

Sekretem dobrze przygotowanego mięsa na grilla w znacznej części jest sam grill. Upewnij się, że posiadany przez Ciebie sprzęt umożliwia kontrolę temperatury, a także ma pokrywę, która osłoni dania przed wiatrem – jest to ważne zwłaszcza podczas robienia grilla w ogrodzie lub nad rzeką, gdzie nie ma naturalnych barier ochronnych. W sklepie zwróć uwagę na duży grill prostokątny, na którym można przyrządzać kilka potraw naraz.

Grill prostokątny marki Master Grill and Party
Grill prostokątny marki Master Grill and Party

Szaszłyki na grilla – alternatywa dla karkówki

Składniki:

  • 0,5 kg wybranego mięsa mielonego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki ananasa
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • po 1 łyżeczce ulubionych przypraw suszonych: tymianku, bazylii, oregano
  • ulubione warzywa świeże: cukinia, papryka, szczypiorek

Przygotowywanie szaszłyków zacznij od wymieszania mięsa mielonego z przyprawami, wyciśniętym czosnkiem i posiekaną cebulą. Część świeżych warzyw pokrój w drobną kostkę, odsącz papierem i także dorzuć do mieszanki. Z tak przygotowanego mięsa zrób niezbyt duże kulki. Następnie pokrój świeże warzywa na dużą kostkę i skrop olejem. Na patyczek nakładaj na przemian mięso, warzywa i ananasa. Grilluj ze wszystkich stron, aby składniki przypiekły się równomiernie.

Szaszłyki to potrawa na grilla, którą można przygotować w wersji mięsnej, wegetariańskiej bądź wegańskiej. W przepisie zaproponowane zostało mięso mielone dowolnego rodzaju, ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić kozim serem lub tofu. Aby mięsne potrawy nie mieszały się z wegańskimi, warto kupić mniejszy grill ze stali emaliowanej i przygotowywać je osobno.

potrawy z grilla

Pstrąg z grilla – mięsnie i zdrowo

Składniki:

  • 2 pstrągi, najlepiej wypatroszone
  • 1 cytryna
  • 0,5 kostki masła
  • po 1 łyżce świeżych ziół: pietruszki, koperku, mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Pstrąg to zdecydowanie najsmaczniejsza i najprostsza do przygotowania ryba z grilla. Zacznij od jej umycia i dokładnego osuszenia. Połowę kostki masła roztop w garnuszku. Pod koniec dodaj posiekane świeże zioła, wyciśnięty czosnek i pieprz. Ciepłą miksturą posmaruj pstrąga od zewnątrz, resztę zaś wlej do środka. Na tak przygotowanych rybach ułóż cienkie plasterki cytryny. Całość zawiń folią aluminiową i pozostał w lodówce na kilka godzin.

Porada eksperta

Przygotowując potrawy na grilla, nie warto się spieszyć. Produkty zbyt szybko położone na ruszcie będą spalone od zewnątrz, ale surowe w środku. Idealnym momentem do położenia dania na grill węglowy jest moment, gdy podpałka zniknie, a na węglu pojawi się popiół.

Ryba to jedno z dań na grilla, których przed położeniem na ruszcie nie musisz wyciągać z folii. Do gotowości potrzebuje ok. 10 minut opiekania z każdej strony. Później, by utrzymać temperaturę albo odgrzać pstrąga, możesz zmienić wysokość rusztu – w tym pomoże Ci prosty grill z regulowaną wysokością pięter.

Grill żeliwny prostokątny marki Master Grill and Party
Grill żeliwny prostokątny marki Master Grill and Party

Wegański grill: bakłażan i cukinia

Składniki:

  • 1 bakłażan bądź cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po 1 łyżeczce ulubionych przypraw suszonych: tymianku, bazylii, oregano

Warzywo przygotowane na wegański grill umyj, osusz i przekrój na cztery części. Oliwę wymieszaj z ziołami, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Nasmaruj warzywo, wcześniej robiąc w nim za pomocą widelca dziurki. Całość zawiń w folię aluminiową i pozostaw na krótki czas – wystarczy pół godziny. Cukinię i bakłażan grilluj przez 10 minut z każdej strony.

Warto wiedzieć

Benzyna przyspiesza rozpalanie grilla, ale jest szkodliwa. Może przeniknąć do potraw, a tym samym do organizmu. Zdecydowanie lepiej zastosować naturalną podpałkę w grillu węglowym odpowiednio dobranym do przygotowywanych na nim potraw. Upewnij się, że wiesz, jaki grill wybrać, by jeść smacznie i zdrowo.

Danie sprawdza się nie tylko w diecie wegańskiej, ale i gdy przyrządzasz grill na balkonie. Wydziela mniej intensywne zapachy, które nie będą przeszkadzać Twoim sąsiadom. Ponadto pieczarki to świetny pomysł na grill dla dzieci. Warzywa są bogate w witaminy i lekkostrawne.

dania z grilla

Wegetariański grill: pieczarki faszerowane serem pleśniowym i pesto

Składniki:

  • 1 koszyczek pieczarek (ok. 20 sztuk)
  • ser pleśniowy – ilość i rodzaj wedle upodobań
  • 1 małe opakowanie świeżego zielonego pesto
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Pieczarki na grilla cieszą się popularnością wśród osób niejedzących mięsa. Farsz zrobiony z sera i pietruszki sprawia, że grzyby nabierają niepowtarzalnego smaku. Przygotowywanie potrawy należy zacząć od ich umycia i wysuszenia. Kolejny krok to wyrwanie nóżek i pieczenie pustych pieczarek kapeluszami do góry przez ok. 3 minuty.

Ser pleśniowy – pokruszony lub pocięty w kostkę, w zależności od rodzaju – wymieszaj z zielonym pesto. Farsz nałóż do opieczonych pustych kapeluszy. Grilluj przez kolejne 3 do 5 minut. Gotowe pieczarki z grilla dla smaku polej octem balsamicznym i poprósz pietruszką.

Porada eksperta

Aby grillowanie było bezpieczne, dbaj o sprzęt zarówno przed, jak i po jego używaniu. Na grillu pozostają resztki dań, kurz, sadza i tłuszcz. Jeśli dokładnie go nie wyczyścisz, pozostałościami zajmą się bakterie. By ułatwić sobie zadanie, grill węglowy czyść na ciepło.

Mimo iż wege grill można przygotować na tym samym sprzęcie, na którym grillujesz mięso, warto rozejrzeć się za modelami grillów dopasowanymi do rodzajów potraw. Te grille, które pozwalają na regulację temperatury i kontrolowanie odległości między produktem a ogniem, a co za tym idzie – delikatniejsze traktowanie potraw, będą lepsze do dań wegetariańskich i wegańskich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *